Dünya Gıda Günü
(Belirli Gün ve Haftalar)
(Belirli Gün ve Haftalar)
Birleşmiş
Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak
kabul etti. Dünya Gıda Günü’nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde
açlık, gıda üretimi ve tüketimi gibi konular incelenir. Beslenme
üzerinde durulur. Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde
konuya ilişkin yazılar yayınlanır. Radyo ve televizyonda konuşmalar
yapılır. Okullarımızda beslenmenin, dengeli beslenmenin önem ve gereği
anlatılır.
Beslenmek
için aldığımız; hayvansal, bitkisel, madensel maddelere besin denir.
Dünyada üretilen gıda maddeleri artan nüfusa yeterli olmamaktadır. Besin
maddeleri üretiminin az olduğu yoksul ülkelerde açlık ve yetersiz
beslenme sorunu vardır. Açlık, yetersiz beslenme, bedenin gerekli ölçü
ve türde besin alamamasıdır. Açlık ve yetersiz beslenme konusu tüm
ulusların ortak sorunudur. Bu soruna dikkati çekmek, çözüm yolları
bulmak amacı ile her yıl Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde
toplantılar düzenlenir. Toplantılardaki araştırma ve inceleme sonuçları
dünya kamuoyuna duyurulur.
Yetersiz
ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenleri, besin üretim ve
dağılımının yetersizliği, bilgisizlik, hızlı nüfus artışı, ekonomik
güçsüzlük ve çevre sağlığının bozulmasıdır. Yapılan hesaplara göre
dünyada yaklaşık 450 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Sadece bu
sayı bile dünyamızın en büyük ve en önemli sorununun açlık olduğunu
gösteriyor. Dünyanın pek çok yerinde insanlar, açlıktan ölmekte, iyi
beslenemedikleri için hasta olmaktadırlar.
Ülkemizde
besin üretimi, artan nüfusun gereksinmesini karşılamaktadır. Besin
tüketimimiz ile üretimimiz arasında bir denge vardır. Türkiye,
yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeterli yedi ülkeden
biridir. Ancak yurdumuzda üretilen besin maddeleri iyi
değerlendirilmiyor. Besin maddelerinden gereği gibi yararlanılmıyor.
Üretilen besinler ülkemizde düzenli olarak dağıtılamıyor.
Halkımızın iyi ve yeterli besin alması amacıyla Milli Gıda Yüksek Kurulu adında bir örgüt kurulmuştur.
Kurulun başlıca görevleri şöyle belirlenmiştir:1. Besin maddelerinin üretim ve tüketim sorunlarını araştırmak.
2. Beslenme sorunlarının çözümleri için öneriler saptamak.
3. Konuya ilişkin yasal düzenlemeleri incelemek.
2. Beslenme sorunlarının çözümleri için öneriler saptamak.
3. Konuya ilişkin yasal düzenlemeleri incelemek.
Büyük
kentlerimizde yapılan bir araştırma sonucuna göre besin maddelerinin
onda biri çöplüklere atılmaktadır. Atılan besin maddelerinin başında
genelde tahıl ürünleri gelmektedir. Bu savurganlığın önlenmesi için
üstümüze düşen görevleri yapmalı, savurganlığın bu türüne de karşı
çıkmalıyız. Yakınlarımızı bu konuda sürekli uyaralım.
Başlıca
besinlerimiz sebze, meyve, et, ekmek, yağ, tuz, süt, su, yumurtadır.
Besinlerin bir bölümü vücudumuz için gerekli olan ısı ve enerjiyi
sağlar. Bunlar şekerli maddeler ve yağlardır. Bir bölümü organlarımızı
onarır, büyümemizi etkiler. Bunlar süt, yumurta, baklagiller gibi
proteinlerdir. Vitaminler ise vücudumuzu hastalıklardan korur.
Vitaminler daha çok meyve ve sebzelerde bulunur.
BESLENME KURALLARIEn
iyi beslenme, dengeli beslenmedir. Dengeli beslenme vücudumuza gerekli
yiyecek ve içeceklerin yeterli ölçüde ve türde alınmasıdır. İnsanlar ne
çok, ne az yemeli, yeteri kadar besin almalıdır.
Aşağıda sıralanan beslenme kurallarını titizlikle uygularsak beslenmeden beklenen yararı sağlamış oluruz.
Aşağıda sıralanan beslenme kurallarını titizlikle uygularsak beslenmeden beklenen yararı sağlamış oluruz.
Yararlı değişik besinler almalıyız.
Vücudumuz için yararlı olmayan besinleri almaktan kaçınmalıyız.
Aldığımız besinlerin değişik besin olmasına özen göstermeliyiz.
Yiyeceklerimizi temiz, taze ve bize en çok yararlı olanlar arasından
seçmeliyiz. Sokaklarda üstü açık, temizlik kurallarına uyulmadan
hazırlanan ve satılan yiyecekleri almamalıyız.
Beslenmemiz belirli bir düzen içinde olmalıdır.
Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri belirli saatlerde, düzenli
olarak yenmelidir. Özellikle sabah kahvaltısı unutulmamalı, günlük
çalışmamızın verimli olması için sabah kahvaltısına ayrı bir özen
gösterilmelidir.
Yiyecekler arasından sevip sevmeme ayrımı yapılmamalıdır.
Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız. Çiğnenmeden
yutulan lokmalar sindirim organlarından mideyi yorar. İyi sindirilmez.
Beslenmeden beklenen yararlar da sağlanmamış olur.
Yemekten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Böylelikle diş etlerine daha çok kan gelmesi, dişlerin beslenmesi, dişlerin çürümesinin önlenmesi, canlı tutulması sağlanır.
SOFRADA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ1. Sofraya oturmadan önce ellerimizi yıkamalıyız.
2. Evimizde, okulumuzda beslenme saatinde, konuk olduğumuz evde, lokantada başkalarının iştahını kaçırıcı söz ve davranışlardan kaçınmalıyız.
3. Sofraya birlikte oturmalıyız, yemeğe birlikte başlamalıyız.
4. Yemek yerken lokmaları ağzımız kapalı çiğnemeliyiz.
5. Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız.
6. Yiyecekleri dişimizle değil, bıçakla kesmeliyiz.
7. Yemeğin sonunda yemeği hazırlayanlara teşekkür etmeliyiz.
2. Evimizde, okulumuzda beslenme saatinde, konuk olduğumuz evde, lokantada başkalarının iştahını kaçırıcı söz ve davranışlardan kaçınmalıyız.
3. Sofraya birlikte oturmalıyız, yemeğe birlikte başlamalıyız.
4. Yemek yerken lokmaları ağzımız kapalı çiğnemeliyiz.
5. Lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız.
6. Yiyecekleri dişimizle değil, bıçakla kesmeliyiz.
7. Yemeğin sonunda yemeği hazırlayanlara teşekkür etmeliyiz.
Etiket : belirli günler ve haftalar çizelgesi,belirli günler ve haftalar 2010,belirli günler ve haftalar kitabı
belirli günler ve haftalar şiirleri,belirli günler ve haftalar 2011,belirli günler ve haftalar 2012
belirli günler ve haftalar şiirleri,belirli günler ve haftalar 2011,belirli günler ve haftalar 2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder