3 Ocak 2012 Salı
Yaptığınız yorumlar suç sayılır mı?
Yaptığınız yorumlar suç sayılır mı?
internette sansür, filtre ve ifade özgürlüğü tartışmaları sürerken bilişim hukukçuları, web erişim özgürlüğünü apayrı bir boyuta taşıyor.
Sıra web erişim özgürlüğünün anayasal bir hak olarak tanımlanmasında. Seçenek bilişim derneği ve İnternet vatandaşları topluluğu başta olmak üzere sivil halk örgütleri “internet erişim özgürlüğü”nün anayasal güvence altına alınması için başvurulara başladı dahi.
- facebook'ta muhalif bir link paylaşsam başıma bir şey gelir mi?
- yaptığım yorumlar hakaret ya da suç sayılır mı?
- bilgisayarıma indirdiğim videonun telif hakları korunuyorsa başıma iş açılır mı?
- sözlük'te yazdıklarım sebebiyle ifade vermem lazımdır mi?
- online oyunda satın almış olduğum karakter çalınırsa ne yaparım?
- İnternet kullanıcısı olarak haklarım neler?
Bu suallerin yanıtını bilmiyorsanız endişe etmeyin; Yalnız değilsiniz. . . Milyonlarca web kullanıcısıyla aynı belirsizliği yaşıyorsunuz. Çünkü internette ifade özgürlüğü hukuki manada çok bilinmeyenli bir denklem. Yeni bir anayasa hazırlığının yapıldığı şu günlerde web dünyası da bu bilinmezliklere açıklık getirmek ve ifade özgürlüğünü anayasa teminatıyla sağlayabilmek için kolları sıvadı.
Kullanıcı hakları bildirgesi de yolda
Geçmiş olduğumuz günlerde seçenek bilişim derneği bir toplantı düzenleyerek "İnternet, temel bir insan hakkı olarak yasal güvenceye alınabilir mi?" sorusunun yanıtını arayarak hak ve özgürlüklerin kanuni güvenceye alınması ve web için devrin gereklerine münasip hukuki düzenlemelerin yapılması için harekete geçti.
Toplantıda alınan kararlara göre taslak bir metin hazırlanacak ve mevzuyla ilgilenen hukukçuların ve alakalı herkesin bu tartışmalara katılması sağlanacak. Luzumlu hukuki metinler ve kullanıcı hakları bildirgesi gibi temel metinler hazırlanması da alınan kararlar arasında. İnternet vatandaşları topluluğu da gene “internet temel insan hakkı olmalı” diyerek anayasa önerilerini anayasa uzlaşma komisyonu'na sundu.
En az yolculuk özgürlüğü kadar temel bir hak
Bilgi Üniversitesi'nden dr. Özgür uçkan, web erişiminin birleşmiş milletler ( Bm ) Tarafından “temel bir kişi hakkı” olarak tanımlandığını; İnsan hakları kozmik beyannamesi'ne “3. kuşak insan hakkı” olarak dahil edildiği ve avrupa konseyi'nce temel bir hak olarak avrupa İnsan hakları sözleşmesi'ne eklendiği bilgisini veriyor. Türkiye'nin bu sözleşmelerde imzasının olduğunu ve dolayısı ile bu esası iç hukukumuza uyarlanması gerekmekte olduğunu da. . .
“rejimimizin ismini koyalım. . . Gibi yapmayalım”
Temel hakların anayasada tanımlanmak ve korunmak mecburiyetinde olduğunu söyleyen uçkan,
Web erişiminin en az yolculuk özgürlüğü kadar temel bir kişi hak olduğunun önemini belirtiyor. Uçkan görüşlerini şu şekilde ifade ediyor: “İnternet erişiminin, türkiye'de olduğu gibi devletin devamlı sansür, gözetim, denetim müdahalesi tehdidi altında olduğu bir memlekette demokrasiyi tesis edemezsiniz. Çünkü demokrasi düşünce, ifade, bilgi edinme, haber alma özgürlüğü temelinde yükselir.
Geleneksel medyanın zaten önemli bir biçimde devlet tarafından denetlendiği, haber mantığının dikte edildiği, uluslararası basın özgürlüğü endekslerinde notu ortamlarda sürüklenen bir memlekette, serbest internete bağlantı olmadan bütün temel hak ve özgürlükler zaten askıya alınmış anlamına gelir. İnternet erişiminin korunma altına alınmamış olduğu bir anayasa yapacaksak, buna hiç ihtiyaç yok; Devlet ideolojisini temsil eden kurgusal “örf ve adetler” neyimize yetmiyor? Rejimimizin ismini koyalım artık. . . Gibi yapmayalım.
Garabet mi hayat alanı mı?
Kadir özgü Üniversitesi yeni medya bölümü Öğ. Gör. İsmail hakkı polat da, internetin başlı başına bir “yaşam alanı” olduğunu belirterek, internetin ne olduğuna dair herkesin değişik bir bakışı olduğunu bildiriyor. İnternetin, hiç kullanmayanlar için “uzak durulması lazım olan bir garabet”, çok kullananlar içinse “birincil hayat alanı” olduğunu vurgulayan polat, “İnsanlar fiziki sınırları kaldıran bu internet ortamında arkadaş oluyor, eğleniyor, üzülüyor, iş yapıyor, para harcayıp kazanıyor, gruplaşıyor, evleniyor, dolandırılıyor, vs. Fiziki dünyayla entegre ele alınması ve düzenlemesi lazım olan yüzlerce hatta binlerce vaka yaşanıyor. Tam da bu noktada toplumların hayat alanlarına sirayet ediyor bulunan internetin devletlerin vatandaşlarıyla aralarında yaptıkları ana sözleşmeye bir temel hak olarak dahil edilmeli” diyor.
İnternet özgürlüğünün anayasaya temel bir hak olarak konulmasıyla bilgi toplumu olma yolunda ilk adımın atılabileceğini ortaya koyan polat, bu adımla, dünyada interneti temel bir hak olarak kabul etmiş bulunan finlandiya, estonya ve İzlanda ile beraber dünyanın en ileri ülkelerinin seviyesine gelineceğini, bunun da vizyoner bir bakış olarak ab ve ayrıca başka dünya ülkelerinin önüne taşınacağını ifade etmekte.
kaynak:veteknoloji
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder